Nieuws

SuperNova 21.02

SuperNova v21.02 is nu beschikbaar voor alle mensen met SuperNova v21. 

Wat is er nieuw?

 • NIEUW: Prestatieverbeteringen in de nieuwste versies van Microsoft Outlook
 • NIEUW: Voeg gescande tekst toe aan Google Drive
 • NIEUW: Tekst lezen onder muisopties, inclusief regel, paragraaf of object
 • NIEUW: SuperNova bevat nu EasyReader v9, met leesinstellingen gesynchroniseerd over meerdere apparaten wanneer een SMA actief is

Verder bevat deze update enkele fixes. Klik hier voor de complete lijst met updates. 

SuperNova 21 nu beschikbaar!

De upgrade naar SuperNova 21 stelt mensen die blind of slechtziend zijn in staat om snel en gemakkelijk door favoriete webpagina’s te navigeren door plaatsmarkeringen toe te voegen. De upgrade bevat ook prestatieverbeteringen voor het gebruik van SuperNova met de nieuwste versies van Microsoft Word, een update van de sneltoets-helper, ondersteuning voor Microsoft OneCore stemmen plus een groot aantal extra fixes en verbeteringen.

NIEUW: Navigeer op het web op uw manier met plaatsmarkeringen
Plaatsmarkeringen, nu beschikbaar in SuperNova 21, stellen blinden en slechtzienden in staat om snel en gemakkelijk door hun favoriete webpagina’s te navigeren op basis van de informatie die zij het meest nuttig vinden.

Elk van de miljoenen webpagina’s die beschikbaar zijn op het internet is anders. Dus als het gaat om navigeren op het web met behulp van ondersteunende technologie, is flexibiliteit van essentieel belang. Met plaatsmarkeringen kunnen gebruikers de manier waarop ze op het web navigeren aanpassen door een tag toe te voegen aan een deel van een webpagina waar ze snel weer naar terug willen kunnen keren.

Een plaatsmarkering kan worden toegevoegd aan elke tekst, kop, koppeling, veld of knop op elke webpagina. Gebruikers kunnen een plaatsmarkering toevoegen aan:

 • De bovenste nieuwskoppen van een nieuws webpagina.
 • Het wachtwoordveld van een webpagina waarvoor moet worden ingelogd.
 • Een zoekveld op een webpagina die vaak wordt gebruikt om informatie te vinden.
 • Een link naar de best beoordeelde hotels of bestemmingen op een reiswebpagina.
 • Of elk willekeurig deel van een pagina waarnaar men de volgende keer dat de webpagina wordt geopend, wil terugkeren.
  Er zijn geen beperkingen aan het aantal Place Markers dat aan een webpagina kan worden toegevoegd, zodat blinden en slechtzienden over de ultieme flexibiliteit beschikken om op het web te navigeren zoals zij dat willen.

Plaatsmarkeringen gebruiken
Plaatsmarkeringen zijn beschikbaar voor iedereen die de Vergroter en Schermlezer editie van SuperNova 21 gebruikt in Google Chrome, Mozilla Firefox of Microsoft Edge.

Gebruikers kunnen een plaatsmarkering toevoegen aan elk element op een webpagina door erheen te navigeren en vervolgens op de sneltoets LEFT CONTROL + LEFT SHIFT + A te drukken.

Wanneer gebruikers dezelfde webpagina opnieuw bezoeken, kunnen ze naar de volgende plaatsmarkering navigeren die ze hebben toegevoegd door op de sneltoets A te drukken, of naar de vorige plaatsmarkering door op SHIFT + A te drukken.

Als alternatief kunnen gebruikers een plaatsmarkeerder op de huidige webpagina bekijken en er naar navigeren vanuit de itemzoeker in SuperNova. Plaatsmarkeringen kunnen ook worden bewerkt in het dialoogvenster ‘Webinstellingen’ (beschikbaar in het menu ‘Algemeen’ in het SuperNova Configuratiescherm).

NIEUW: Prestatieverbeteringen voor Microsoft Word 2019 en 365
SuperNova 21 introduceert prestatieverbeteringen voor mensen die de nieuwste versies van Microsoft Word gebruiken.

De vergroting, spraak en braille van SuperNova reageert nu aanzienlijk sneller in Microsoft Word 2019 en 365, waardoor mensen die blind of slechtziend zijn productiever kunnen zijn bij het typen, lezen en navigeren in Microsoft Word-documenten.

Als onderdeel van deze verbeteringen is SuperNova 21 ook responsiever bij het navigeren door documenten die lang zijn, en het verkennen van documenten die meerdere elementen bevatten, zoals afbeeldingen, kolommen, tabellen en meer.

Naast de prestatieverbeteringen, introduceert de versie 21 upgrade ook ondersteuning voor het lezen van wiskunde symbolen in Microsoft Word. SuperNova kondigt nu beschrijvingen aan van wiskundevergelijkingen die zijn toegevoegd aan een Word-document met behulp van de Vergelijkingeneditor in Word 2019 en 365.

NIEUW: Geüpdatete sneltoets-helper
SuperNova 21 bevat een update van de Hotkey Helper, waardoor het eenvoudiger is om sneltoetsen te vinden en te ontdekken.

Deze nieuwste update van de Hotkey Helper stelt gebruikers in staat om te zoeken naar sneltoets door:

Een functienaam – zoek bijvoorbeeld naar “Vergroting” om een lijst te bekijken met alle sneltoetsen die te maken hebben met vergroting.
Een toepassing – bijvoorbeeld zoeken op “Word” om een lijst te zien van alle sneltoetsen voor het gebruik van SuperNova met Microsoft Word
Of een sneltoets – bijvoorbeeld, zoek naar “NUMPAD ENTER” om alle SuperNova sneltoetsen te zien die NUMPAD ENTER gebruiken.
De sneltoets-helper is momenteel alleen beschikbaar in het Engels en kan worden geopend vanuit het Help-menu in het SuperNova configuratiescherm, of door op de sneltoets LEFT SHIFT + CAPS LOCK + F2 te drukken.

NIEUW: Microsoft OneCore stemmen
SuperNova 21 biedt nu een nog grotere keuze aan tekst-naar-spraak opties met ondersteuning voor Microsoft OneCore stemmen.

OneCore tekst-naar-spraak stemmen zijn opgenomen als onderdeel van de Windows 10 en Windows 11 besturingssystemen. De stemmen zijn beschikbaar in 49 talen, waardoor klanten meer keuze hebben bij het selecteren van hun favoriete tekst-naar-spraaksynthesizer.

Om Microsoft OneCore stemmen te gebruiken, moet de OneCore synthesizer worden ingeschakeld in SuperNova’s Synthesiser Access Manager (SAM). Eenmaal ingeschakeld in SAM, kunnen gebruikers de Microsoft OneCore synthesizer selecteren door:

 • Met de sneltoets LEFT CONTROL + LEFT SHIFT + LEFT/RIGHT BRACKET, of
 • Door het openen van het dialoogvenster ‘Stemvoorkeuren’. Dit is te vinden in het menu ‘Spraak’ in het SuperNova configuratiescherm.

Extra bug fixes en verbeteringen:
NIEUW: Webinstellingen. Een nieuwe Paragraaf navigatiemodus is toegevoegd aan de Webinstellingen dialoog. Wanneer geselecteerd, zal de Dolphin Cursor een paragraaf (of blok tekst) per keer door webpagina’s navigeren in plaats van een regel per keer. Hierdoor kunnen mensen met een verminderd gezichtsvermogen met minder toetsaanslagen door webpagina’s navigeren en alinea’s tekst intuïtiever lezen.
FIX: Microsoft PowerPoint 2019 en later. De spraak kondigt nu correct opmerkingen aan die aan een PowerPoint-presentatie worden toegevoegd.
FIX: Microsoft Word 2019 en later. De Dolphin Cursor plaatst nu correct de focus in het zoekvak van Microsoft Word na het indrukken van de sneltoets ALT + Q.
FIX: Microsoft Word 2019 en later. De Dolphin Cursor verplaatst nu de focus naar het juiste teken in een Word-document na het indrukken van de cursorrouteringstoetsen op een brailleleesregel.
FIX: Microsoft Word 2019 en later. De spraak kondigt nu correct de inhoud aan van tabelcellen die zijn geselecteerd in Microsoft Word.
FIX: Microsoft Word 2019 en later. De spraak kondigt nu voorgestelde woorden uit de Thesaurus in Microsoft Word correct aan.
FIX: Scannen en lezen. Als een scanner niet op het apparaat is aangesloten, biedt de sneltoets CAPS + O nu een optie om een bestand te selecteren om te scannen en te lezen.
FIX: SuperNova configuratiescherm. De opties voor ‘Controleren op updates’ en ‘Mijn meldingen’ zijn verplaatst van het menu ‘Help’ in SuperNova naar het menu ‘Algemeen’.
FIX: SuperNova Configuratiescherm. Er is een fix toegepast om te voorkomen dat het configuratiescherm overschakelt naar compacte modus na gebruik van een Windows sneltoets.
FIX: SuperNova USB. Klanten die SuperNova USB gebruiken op een Windows 11 apparaat krijgen niet langer de optie om SuperNova in Gast modus te gebruiken. Bezoek de Dolphin Knowledge Base voor meer informatie.
FIX: Vertalingen. Versie 21 bevat bijgewerkte prompts voor mensen die de Turkse taalversie van SuperNova gebruiken. Dit omvat Turkse prompts voor de stroom status van het apparaat, de Launchpad functie, toetsenbord talen en meer.
FIX: Windows 11. Informatie over een bestand of map in File Explorer (zoals de datum, grootte etc.) wordt nu correct aangekondigd door de spraak na het indrukken van de Extra Focus Informatie toets (LEFT SHIFT + NUMPAD 0).
FIX: Windows 11. De spraak kondigt de lijst ‘Programma’s toevoegen / verwijderen’ nu correct aan in Windows 11, zoals verwacht.
FIX: Windows 11. De sneltoets LEFT SHIFT + NUMPAD SLASH verplaatst nu correct de Dolphin Cursor naar het Systeemvak in Windows 11.

Belangrijke informatie voor mensen die Windows 7 en Windows 8.1 gebruiken
Dolphin wil ervoor zorgen dat blinden en slechtzienden optimaal gebruik kunnen maken van de nieuwste updates voor het Microsoft Windows platform.

Om toegankelijkheid van deze laatste innovaties te kunnen blijven leveren, bevat SuperNova niet langer ondersteuning voor apparaten die draaien op Windows 7 en Windows 8.1. Hoewel SuperNova nog steeds kan draaien op Windows 7 en 8.1 apparaten, is het Dolphin team niet in staat om problemen op te lossen die zich voordoen op deze besturingssystemen.

SuperNova 20.05

De SuperNova 20.05 update is nu van start gegaan en wordt de komende 2 weken uitgerold.

Deze update bevat een belangrijke fix bij het aansluiten of ontkoppelen van een externe monitor op een laptop. Het bevat ook nuttige snelheidsverbeteringen voor het gebruik van SuperNova in Microsoft Word en Windows 11.

De release van 20.05 valt ook samen met een update van de SuperNova Whiteboard Wizard, die het makkelijker maakt voor docenten om hun interactieve whiteboard scherm te delen met leerlingen die slechtziend zijn.

SuperNova USB vereist een stuurprogramma voor Windows 11. Het zal niet langer mogelijk zijn om SuperNova 20.05 te draaien vanaf USB in gastmodus (zonder installatie) op Windows 11 apparaten. Klanten zullen eerst de driver moeten installeren, waarvoor admin rechten nodig zijn op de computer. Dit is het gevolg van wijzigingen in de beveiliging van gebruikersinvoer in Windows 11. Toepassingen mogen het beeldscherm en de gebruikersinvoer niet overnemen zonder toestemming van de admin, dus de aard van de gastmodus is helaas niet verenigbaar met het Windows 11 beveiligingsmodel.

De bijgewerkte driver voor SuperNova 20.05 USB’s is beschikbaar voor download van de Dolphin Updates Pagina en zal beschikbaar zijn op nieuwe SuperNova USB’s. Eenmaal geïnstalleerd op een Windows 11 apparaat, zal het mogelijk zijn om SuperNova vanaf de USB te draaien zoals verwacht.

SuperNova USB zal nog steeds in gastmodus (zonder installatie) draaien op Windows 10 apparaten, waarvan we verwachten dat deze nog enige tijd beschikbaar zal zijn.

SuperNova 20.04 met ondersteuning voor Windows 11

Wij zijn verheugd u te kunnen melden dat er binnenkort een gratis update beschikbaar komt voor SuperNova 20 klanten. Deze update naar SuperNova 20.04 introduceert vergroting, spraak en braille toegang voor Windows 11.

Deze update naar SuperNova 20.04 is gratis voor SuperNova 20 klanten, zodat zij kunnen profiteren van alle spannende nieuwe functies die Windows 11 te bieden heeft.

Klanten die updaten naar SuperNova 20.04 en een apparaat hebben dat compatibel is met Windows 11 komen in aanmerking voor de uitrol van Windows 11.

SuperNova 20.04 biedt toegang tot:

Het Windows 11 inlogscherm.
Het nieuwe Windows Start 11 menu.
Het Windows 11 bureaublad, bestandsverkenner en instellingen.
De vernieuwde Microsoft Store, nu beschikbaar in Windows 11.
Uw favoriete toepassingen beschikbaar in Windows 11. Dit omvat Microsoft Office, Google Chrome, Microsoft Teams en nog veel meer.
Wat is er nog meer nieuw in SuperNova 20.04?
De update naar 20.04 bevat ook een groot aantal extra fixes en verbeteringen. De volledige lijst zal binnenkort worden gepubliceerd, gelijktijdig met de release.

Lees een complete lijst van wat er nieuw is in SuperNova 20.04

Belangrijke informatie voor mensen die Windows 7 gebruiken
Na de release van SuperNova 20 aan het begin van dit jaar, ondersteunt SuperNova niet langer het Windows 7 besturingssysteem.
SuperNova kan blijven draaien en functioneren onder Windows 7. Echter, omdat het product niet langer getest wordt op Windows 7, betreuren wij het dat het Dolphin team niet in staat is om problemen op te lossen die zich voordoen op apparaten met dit besturingssysteem.

Belangrijke informatie voor mensen die Windows 7 en Windows 8.1 gebruiken
De volgende grote versie upgrade van SuperNova zal naar verwachting begin 2022 beschikbaar zijn. Deze upgrade van SuperNova zal niet geïnstalleerd of uitgevoerd kunnen worden op apparaten met Windows 7 of Windows 8.1.

Als u vragen heeft, neem dan contact op met info@irishuys.nl.

Dolphin nieuws 10-2021

Microsoft heeft aangekondigd dat Windows 11 vanaf 5 oktober 2021 beschikbaar zal zijn voor nieuwe apparaten.

Updates voor bestaande Windows 10-gebruikers zullen in de loop van de tijd worden uitgegeven, Microsoft hoopt Windows 11 medio 2022 aan elke compatibele machine te hebben aangeboden.

Dolphin is met Microsoft overeengekomen om de uitgifte van Windows 11 uit te stellen voor klanten die SuperNova 20.03 of eerder en GuideConnect 1.19 of eerder gebruiken. Dit zal het mogelijk maken om de eigenlijke Windows-release te testen en te zorgen voor een soepele upgrade-ervaring voor gebruikers van toegangstechnologie.

Na 5 oktober 2021 zal Dolphin de laatste tests van de vrijgegeven versie van Windows 11 afronden en de releasedata voor SuperNova en GuideConnect updates bekendmaken. Zodra u uw Dolphin-software bijwerkt, komt uw PC in aanmerking voor de uitgifte van Windows 11.

Als u niet de huidige versie van SuperNova gebruikt, raden wij u aan te upgraden naar v20 en een Software Maintenance Agreement (SMA) aan te schaffen om te profiteren van toekomstige ontwikkelingen van zowel SuperNova als Windows 11.

Toekomstige versies van Windows 11 zullen worden ondersteund in de volgende versie van SuperNova, die begin 2022 wordt verwacht. Let op: toekomstige SuperNova upgrades zullen niet te installeren zijn op Windows 7 of Windows 8; ze zullen Windows 10 of 11 vereisen.

Als u een gloednieuwe Windows 11-computer aanschaft, kunt u de huidige versies van SuperNova en GuideConnect installeren. Wij raden u echter aan te wachten op de volgende updates, die volledig getest zullen zijn voor de beste gebruikerservaring.

Microsoft zal Windows 10 blijven ondersteunen tot 14 oktober 2025.

Gebruikers van andere Dolphin software producten: EasyReader en EasyConverter Express zullen de Windows 11 update ontvangen zoals deze op de gebruikelijke manier wordt uitgegeven; een update is niet nodig. 

Voor meer informatie over Windows 11, zie de Microsoft Blog.

Hoe Dolphin updates uitbrengt
Dolphin updates worden automatisch uitgebracht binnen SuperNova, maar op een gespreide manier – niet alle SuperNova gebruikers worden in een keer op de hoogte gebracht – de update meldingen komen in groepen over een periode van twee weken en alleen aan klanten met de laatste versie of een actieve SMA.

Om de SMA (Software Maintenance Agreement) van een klant te vernieuwen of te verlengen voor een jaar of langer, stuurt u een e-mail naar info@irishuys.nl met het serienummer.

SuperNova 20.03 is nu beschikbaar!

SuperNova 20.03 introduceert nieuwe opties voor Scannen en Lezen, waarmee mensen met een visuele beperking zelfstandig aantekeningen kunnen maken bij gedrukte tekst en ontoegankelijke Pdf’s. De update 20.03 bevat ook verbeteringen aan de helderheid van beelden van een camera in Connect en View plus een groot aantal extra fixes en verbeteringen.

NIEUW: aantekeningen maken bij gescande tekst en ontoegankelijke Pdf’s:
SuperNova 20.03 stelt mensen met een visuele beperking in staat om gescande werkbladen en formulieren zelfstandig in te vullen – zelfs als deze niet in een toegankelijk formaat zijn aangeleverd.

Met deze laatste update zijn gebruikers in staat om gedrukte documenten en ontoegankelijke Pdf’s te scannen en te lezen, ze te openen in de Documentlezer en ze te annoteren met tekstnotities, highlights, onderstrepingen en meer.

Tip: Om annotaties toe te voegen, moet u eerst Scan en Lees in SuperNova gebruiken om een geprint document of PDF in de Documentlezer te openen. U kunt dit doen met:

a) Scannen en lezen (in het tabblad Media) om tekst te openen vanaf een scanner, PDF of een afbeeldingsbestand.
b) Verbinden en bekijken (in het tabblad Beeld) om tekst van een camera of interactief whiteboard te scannen.

Let op – De nieuwe Annotaties functie is beschikbaar in edities van SuperNova die Scannen en Lezen bevatten. (Annotaties zijn niet beschikbaar in SuperNova Loep).

NIEUW: Annotaties toevoegen:
Zodra de gescande tekst in de Documentlezer is geopend, kan een annotatie worden toegevoegd door de keuzeknop “Document” te openen en vervolgens de knop “Annotatie toevoegen” te kiezen.

Nadat een annotatie is toegevoegd, kunnen gebruikers het type annotatie wijzigen. Opties zijn onder andere:

  • Wijzig de kleur van de annotatie;
  • Wijzig de grootte en plaats de annotatie precies waar dat nodig is met de muis of het aanraakscherm.

Gebruikers kunnen ook bestaande annotaties wijzigen door er gewoon dubbel op te tikken of dubbel op te klikken.

NIEUW: Geannoteerde documenten delen:
Naast het toevoegen van annotaties, maakt SuperNova 20.03 het ook eenvoudig om een geannoteerd document te delen met een docent of collega. Zodra annotaties zijn toegevoegd aan een gescand document, biedt de ‘Document’ drop-down in de Documentlezer opties om:

 • Het document als PDF te exporteren
  De export zal alle annotaties bevatten die zijn toegevoegd, klaar om te delen via e-mail of afdrukken;
 • Kopieer het document naar het klembord
  Met deze optie wordt een afbeelding van het document gemaakt, inclusief eventuele aantekeningen. Deze afbeelding kan vervolgens in een Word-document of e-mail worden geplakt.

NIEUW: Instellingen om de helderheid van beelden van een camera te verbeteren:
SuperNova 20.03 bevat nieuwe instellingen in Connect en View om de helderheid van tekst uit een camera te verbeteren. Deze nieuwe opties omvatten:
• Verbeterde kleuren met hoog contrast. Maakt tekst en afbeeldingen veel duidelijker wanneer een hoog-contrast kleurenschema wordt gebruikt in Connect en View.
• Beeld automatisch bevriezen. Detecteert wanneer tekst en beelden van een camera niet bewegen en bevriest het beeld automatisch. Dit helpt visuele flikkeringen te verminderen die soms kunnen optreden bij het bekijken van tekst van een documentcamera.
Zowel de instellingen ‘Kleuren met verhoogd contrast’ als ‘Beeld automatisch bevriezen’ zijn standaard ingeschakeld. Ze kunnen op elk moment worden geconfigureerd in het dialoogvenster Instellingen voor verbinden en weergeven.

NIEUW: Bijkomende herstellingen en verbeteringen:
FIX: Braille. Het stuurprogramma dat in SuperNova wordt gebruikt om verbinding te maken met een Brailliant brailleleesregel is hernoemd naar ‘HumanWare brailleleesregels’. Dit stuurprogramma kan ook gebruikt worden om verbinding te maken met andere HumanWare displays, waaronder de Mantis Q40.

FIX: Dolphin Cursor. Fix voor het gebruik van de Dolphin Cursor om tekst in Windows dialoogvensters karakter voor karakter te lezen. Bij het navigeren naar het laatste teken op een regel, keert de Dolphin Cursor niet meer terug naar het begin van de regel.

FIX: Google Chrome. De snelle navigatie toets ‘E’ kan nu worden gebruikt om de focus te verplaatsen naar ‘spinnable’ bewerkingsgebieden (bijv. bewerkingsgebieden die ofwel kunnen worden ingetypt of aangepast met een knop).

FIX: Google Chrome. Fix voor het gebruik van de gmail.com website in Google Chrome. E-mails in de inbox worden nu gedetecteerd en aangekondigd door de spraak wanneer SuperNova in live modus staat. De toespraak kondigt nu ook alle beschikbare informatie over elk item in de inbox in een keer aan, inclusief de afzender, onderwerpregel, verstuurdatum en meer.

FIX: Google Chrome. Fix voor het gebruik van de gmail.com-website in Google Chrome. De toespraak kondigt niet langer tabellen aan die niet zichtbaar zijn bij het opstellen van een e-mail.

FIX: Google Chrome. Fix voor het gebruik van de Gmail web app in Google Chrome. Na het selecteren van de knop ‘Samenstellen’ schakelt de focus nu correct over naar de e-maileditor.

FIX: Google Chrome en Firefox. Er is een fix toegepast voor het lezen van tabellen op webpagina’s. Tabelcellen die beginnen met een symbool (bijv. €, £, $) worden nu zoals verwacht aangekondigd.

FIX: Firefox. Fix om ervoor te zorgen dat alle opties in het dialoogvenster ‘Bladwijzerbibliotheek’ in Firefox worden aangekondigd door de spraak.

FIX: Firefox. De opties in het dialoogvenster ‘Werkbalk aanpassen’ in Firefox worden nu aangekondigd door de toespraak.

FIX: Firefox. Fix om ervoor te zorgen dat de ‘Geschiedenis’-lijst in Firefox door de toespraak blijft worden aangekondigd nadat de lijst is verschoven.

FIX: Microsoft Edge. Items in de lijst ‘Favorieten’ in Microsoft Edge worden niet langer meerdere keren aangekondigd.

FIX: Microsoft Edge. De knop ‘Meer opties’ in de Microsoft Edge Favorieten wordt nu aangekondigd door de spraak zoals verwacht.

FIX: Microsoft Outlook 365. De opties in het dialoogvenster ‘Zoeken’ in Microsoft Outlook worden nu aangekondigd zoals verwacht.

FIX: Microsoft Outlook 365. De toespraak kondigt niet langer alle tekst in het bewerkingsgebied ‘Geavanceerd zoeken’ in Outlook 365 aan telkens wanneer een teken wordt getypt.

FIX: Microsoft Outlook 365. Fix om ervoor te zorgen dat de lijst met e-mails in de inbox op alle computers wordt aangekondigd zoals verwacht. Dit probleem trof slechts een klein aantal gebruikers.

FIX: Microsoft Teams. Chatberichten in Microsoft Teams worden nu aangekondigd zoals verwacht. Dit probleem deed zich alleen voor bij gebruikers die het profiel ‘Vergrootglas en spraak met toetsenbord’ hadden toegepast.

FIX: SuperNova Enterprise. Netwerkbeheerders kunnen nu herinneringen voor de Software Onderhoudsovereenkomst in- en uitschakelen met behulp van de Enterprise Configuratie tool.

FIX: SuperNova Updater. Fix voor een intermitterend probleem waarbij de ‘Controleer op Updates’ optie in het Help menu niet correct functioneerde. 44169

FIX: Windows 10 Configuratiescherm. De pop-uplijst ‘Stem toevoegen’ in het Windows 10 Configuratiescherm wordt nu gedetecteerd en aangekondigd door de spraak zoals verwacht.

FIX: Windows 10 Startmenu. Bij het typen van tekst in de zoekbalk van het menu Start, kondigt de spraak nu het bovenste zoekresultaat aan terwijl de gebruiker typt. 44061, #43846

FIX: Windows Verkenner. Bij het typen van tekst in het zoekvak van Windows Verkenner herhaalt de spraak niet langer het objecttype telkens wanneer een teken wordt getypt. 43771

FIX: Windows Verkenner. Bestanden en mappen in het Hebreeuws worden nu zoals verwacht aangekondigd in Windows Verkenner.

FIX: Windows Systeem 10-balkvenster. De spraak kondigt nu correct de toetsenbordtaal aan in het systeemvak. 44379

FIX: Lees vanaf hier. De spraak wordt niet langer onderbroken als gebruikers naar de eerste of laatste regel in een document of webpagina navigeren terwijl ‘Lees van hier’ wordt uitgesproken.

NIEUW: Scannen en lezen. De standaard locatie voor het opslaan van gescande tekst is gewijzigd in “Mijn documentenSuperNovaScan en Lees”. Let op: de uitvoermap voor gescande tekst kan worden geconfigureerd in het dialoogvenster Instellingen voor scannen en lezen.

FIX: Scannen en lezen. Indien wijzigingen worden aangebracht in de instellingen voor Scannen en lezen voordat een document is gescand, worden de wijzigingen nu opgeslagen zoals verwacht.

SuperNova nieuws:

De volgende update van SuperNova 20.03 staat gepland voor eind juli/augustus.

20.03 bevat een aantal handige fixes plus een nieuwe optie om uw gescande documenten en PDF’s te annoteren in Scannen en Lezen. Deze functie werd gevraagd om studenten te helpen bij het voltooien van huiswerk taken.

Voor een volledige lijst van verbeteringen kunt u op de releasedag onze Versiegeschiedenis-pagina bezoeken – we houden u op de hoogte.

Als u dat nog niet gedaan heeft, bekijk dan onze SuperNova trainingshandleiding en voel u vrij om deze te delen met uw lokale low vision centra, revalidatiecentra en scholen.

SuperNova Kenmerken Focus: Verbinden & bekijken

Connect & View is de vergrotingsfunctie waarmee uw klanten een screenshot of camerabeeld kunnen vastleggen. Ze kunnen inzoomen, van kleur veranderen en elke tekst in het beeld scannen en lezen. Gebruik deze functie bij gedrukt materiaal op papier, afbeeldingen of presentaties om zelfstandig te lezen.

Belangrijk is dat uw klanten Connect & View kunnen gebruiken in split-screen modus, of op een andere monitor, zodat ze tegelijkertijd aantekeningen kunnen maken, een e-mail kunnen schrijven of een ander bestand kunnen vergelijken.

Connect & View kan ook een beeldinvoer van een whiteboard of de PC van een presentator verwerken. Installeer eenvoudig de gratis Whiteboard Wizard op de PC van de presentator om de verbinding met SuperNova via het netwerk tot stand te brengen.

Handige Hulpmiddelen

Handleiding voor verbinden en weergeven.

Downloaden: Snelle handleiding voor aansluiten en weergeven (voor aanraakschermen).

Extra sneltoetsen:

 • CTRL + NUMPAD 1 Draait het beeld.
 • CTRL + NUMPAD 3 Schakelt autofocus in of uit.
 • CTRL + NUMPAD 7 Schakelt tussen volledige schermweergave en gesplitste schermweergave.
 • CTRL + BACK SLASH Toont/verbergt de knoppenbalk Verbinden en Weergeven.
 • CAPS LOCK + P Schermopname naar klembord vastleggen.
 • CTRL + O Scannen en lezen van klembord

Gebruik Connect & View met een externe camera of ingebouwde webcam. Op Windows-tablets gebruikt u de achtercamera voor een compact en draagbaar systeem.

SuperNova 20 is nu beschikbaar!

Versie 20 werd aan het begin van het jaar uitgebracht, waarbij ons nieuwe systeem werd gebruikt om automatisch upgrades te leveren aan klanten met actieve SMA’s. Hoewel er nog een of twee problemen moeten worden opgelost, werden de meeste upgrades met succes afgeleverd en werd de hoeveelheid administratie sterk verminderd. We zullen in de loop van het jaar verbeteringen aan v20 blijven leveren en u aanmoedigen om elke nieuwe klant een Software Maintenance Agreement aan te bieden.

SuperNova 20.02 bevat een nieuw ontworpen Doc Reader, verbeteringen voor het gebruik van Connect en View en een groot aantal extra fixes en verbeteringen.

Nieuw:

 • Doc Reader. Lees comfortabel tekst uit documenten, e-mails en webpagina’s met de nieuw ontworpen Doc Reader. De nieuwe Doc Reader is nu consistent met de lezers die worden gebruikt in de functies Verbinden en weergeven en Scannen en lezen. Met de Doc Reader kunt u:
  • Tekst openen vanuit elk document, e-mail of webpagina met één druk op de knop – uw tekst wordt geopend vanaf de huidige cursorpositie;
  • De tekstgrootte vergroten of verkleinen en een kleurenschema toepassen;
  • Kiezen hoe de tekst moet worden weergegeven – of de tekst over meerdere regels of op een enkele regel in de Reader worden weergegeven;
  • Lees de tekst voor op het scherm, of gebruik de knop ‘Afspelen’ om de tekst voor te laten lezen.
 • Verbeteringen voor Verbinden en Weergeven:
  • Het bekijken van tekst vanaf een document camera of Interactief Whiteboard is intuïtiever met de laatste verbeteringen aan Connect en View. SuperNova 20.02 bevat opties om:
  • Kies een specifieke muisaanwijzer om te gebruiken in Connect en View.
  • Verplaats de muisaanwijzer vrij tussen de viewer en een andere applicatie, zoals een document. Deze optie maakt het eenvoudiger dan ooit om notities te maken en tegelijkertijd tekst te lezen van de camera of het whiteboard.

Bekijk onze korte video’s voor meer informatie over Connect en View:

Klik hier om te kijken wat er allemaal nieuw en verbeterd is in versie 20.

SuperNova’s Connect & View functie blijkt erg populair in het onderwijs en nieuwe sneltoetsen maken de aanraaktoetsen toegankelijk vanaf het toetsenbord, zodat u eenvoudig een afbeelding kunt beheren en scannen.

 • Venster Connect & View aan/uit : ALT + Num Pad Enter
 • Kleurenschema kiezen : CTRL + Num Pad 0
 • Afbeelding draaien : CTRL + Num Pad 7
 • Beeld vastleggen : CAPS Lock + P
 • Tekst scannen : CAPS Lock + O
 • OCR-lezen starten/stoppen: spatiebalk
 • Bekijk onze demo van SuperNova op een SurfacePro tablet – ook bekend als ons Connect & Learn scholen pakket.

SuperNova 19.04 is nu beschikbaar!

SuperNova 19.04 is een gratis upgrade voor v19.0x gebruikers en bevat fixes en verbeteringen aan huidige features en applicatie-ondersteuning.

De verbeteringen in v19.04 zijn:

 • Verbinden en weergeven:
  • Verbinden en weergeven – Camera Optische modusweergave werd niet in het volledige venster weergegeven;
  • Eerder toegevoegde sneltoets om te schakelen tussen whiteboardtracking in Connect And View zorgde ervoor dat ‘Custom Application Key 2’ niet werkte;
 • Ondersteuning voor webbrowsers:
  • Firefox. Karakterposities waren verkeerd in opsommingslijsten;
  • Bestandsmenu sprak niet in Chrome 85;
 • Windows 10 Mail:
  • Het dialoogvenster ‘Account toevoegen’ werd niet gelezen;
 • Microsoft Office:
  • Zoekbewerkingsgebied binnen Outlook-lint sprak niet;
 • Thunderbird:
  • Dolphin Cursor Volgende / Vorige objecttoetsen (TAB / SHIFT + TAB) werkten niet correct.

SuperNova 19 is nu beschikbaar!

SuperNova versie 19 is nu officieel vrijgegeven en staat voor u klaar. Versie 19 bevat onder andere:

Nieuw:

 • Vette lettertypen bij 1x vergroting. (Tabblad Geavanceerde opties/verbeteringen) Alleen Windows 10;
 • Linker Control + Numpad 4 om te schakelen tussen digitale / optische zoom in het venster Verbinden en weergeven.

Verbeterd:

 • Verbinden & weergeven/ocr:
  • Scannen van een bepaalde reeks pagina’s uit een bestand was altijd uitgeschakeld;
  • U kon Doc Reader niet vanuit Word starten;
  • Caps Lock + O was geen OCR vanaf de scanner als u niet in Connect & View of Adobe Acrobat was;
  • Doc Reader werd niet correct geïnitialiseerd in SuperNova Magnifier of als u het profiel Magnifier had ingesteld;
 • SAM / Braille:
  • USB-code bijgewerkt om problemen met aansluiting op Humanware Mantis-scherm op sommige pc’s op te lossen;
 • Enterprise:
  • Als u alleen de boekenplank uitschakelde via het Enterprise-configuratieprogramma, werd het hele mediamenu verwijderd – waardoor u geen toegang meer had tot ‘Scannen en lezen’;
  • Als u de boekenplank uitschakelde via het Enterprise-configuratieprogramma, werden de knoppen op het tabblad Media in het configuratiescherm niet uitgeschakeld.
 • Ondersteuning voor webbrowsers:
  • Chrome. Pull-down lijstvakken spraken niet wanneer gewijzigd maar niet naar beneden getrokken;
  • Chrome / Firefox. Pull down lijst boxen spraken niet tenzij geopend;
  • Chrome / Firefox. Snelle navigatie toets vond niet alle lijstvakken;
  • Chrome-menu kreeg geen focus;
  • Downloads balk werd niet aangekondigd;
 • Zoom vergaderingen:
  • Tekens werden niet correct aangekondigd in het zoekbewerkingsgebied van de hoofdinterface;
 • Skype 8:
  • Skype 8 menubalk spreekt niet;
 • Microsoft Office:
  • Office popup / contextmenu’s werden onder sommige omstandigheden niet gedetecteerd in RTL-systemen;
  • MS Word – Editor-deelvenster traceert niet;
  • Font pull-down las geen fonts die niet waren gedownload;
  • Opmaakvorm werkbalk-items niet aangekondigd;
  • Wijzigingsgebieden in achtergrondweergave worden niet aangekondigd;
  • MS Outlook – ‘Nieuwe gebeurtenis tijd’ drop-down niet aangekondigd;
  • Diverse fixes voor Microsoft Teams.

SuperNova 18 is nu beschikbaar!

SuperNova versie 18 is nu officieel vrijgegeven, en staat voor u klaar. Versie 18 bevat onder andere:

Nieuw:

 • Onafhankelijke vergrotingsinstellingen per monitor
 • Onafhankelijke kleurinstellingen per monitor
 • Doclezer waarbij u de gescande afbeelding tegelijkertijd met de originele afbeelding kunt bekijken tijdens het lezen.
 • Voice Exceptions Editer per stem. Hiermee kunt u de uitspraak aanpassen voor unieke woorden.
 • De functie voor het digibord is verbeterd in “verbinden en bekijken”.
 • Prestatieverbeteringen en vele probleemoplossingen..

Klik hier om versie 18 uit te proberen!

 •  

SuperNova 17.04 is vrijgegeven

SuperNova versie 17.04 is nu officieel vrijgegeven, en staat voor u klaar. 17.04 bevat onder ander:

 • Ondersteuning voor Skype 8
 • Verbetering aan Chrome
 • Oplossing voor Excel-bewerkingsgebieden
 • Cover voor de Redstone 5 Windows update in Oktober
 • Oplossing voor True Fonts
 • Oplossing voor Enterprise Magnification op XenDesktop voor Windows 10
 • Nieuwe optie voor Enterprise-configuratie – optie om de grafische adapter in vergroting te specificeren, waardoor de hardwarekosten dalen.

SuperNova 17.03 ondersteunt Firefox

SuperNova 17.03-update is nu beschikbaar en bevat ondersteuning voor Firefox-webbrowser (Quantum & ESR). Daarnaast biedt 17.03 handige oplossingen voor ondersteuning bij meerdere monitoren en voor laptops met dubbele grafische kaarten.

Lees hier de volledige lijst van wat er nieuw is.


GRATIS EasyReader voor SuperNova gebruikers

SuperNova gebruikers hebben recht op een GRATIS versie van EasyReader voor Windows met hun SuperNova-licentie (adviesprijs €55).

Gebruik gewoon dezelfde SuperNova-ontgrendelcode voor toegang tot tal van internationale bibliotheken en kranten. Gebruik EasyReader om door digitale boeken te bladeren, te downloaden en te lezen of over te zetten naar de draagbare speler van uw voorkeur. EasyReader heeft ook eenvoudige navigatie, bladwijzers, een ruime keuze aan weergaveopties en de mogelijkheid om andere documenten te importeren en te lezen. U moet wel lid zijn van uw lokale bibliotheek om boeken te downloaden.

Lees hier meer over EasyReader


SuperNova USB

Voeg een SuperNova USB toe aan elke huidige v17-licentie voor slechts €95. SuperNova USB is een volledige licentie (geen dongle) die u kunt gebruiken met elke windows pc, zodat u binnen enkele ogenblikken met SuperNova aan de slag kan. SuperNova USB is geschikt voor mobiele werknemers, studenten, vakantiegangers enz. U hoeft niks te installeren en al uw

Zie voor meer informatie: https://yourdolphin.com/page?id=140


Ondersteuning voor Skype 7 wordt voorlopig verlengt

Eerder deze zomer kondigde Microsoft aan dat ze in september de ondersteuning voor Skype 7 zouden beëindigen. Alle gebruikers van schermlezers hebben een nieuw script nodig, omdat Microsoft de applicatie aanzienlijk heeft gewijzigd.

Dolphin onderzoekt momenteel een oplossing voor SuperNova-gebruikers en zal u op de hoogte houden. Het goede nieuws is dat Microsoft Skype 7 nog een tijdje zal onderhouden.

In een recente forumpost zei het Skype-team dat ze de ondersteuning van Skype 7 op 1 september niet zullen beëindigen en de deadline zullen verlengen.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan hier contact met ons op!


SuperNova versie 17 is beschikbaar

Wat is er nieuw in SuperNova versie 17?

 • Ondersteuning voor Google Chrome
 • Ondersteuning voor Windows Mail
 • Nieuwe toegankelijke boeken 
 • Windows 2016 64-bits server – Organisaties die ondersteuning voor vergroting, spraak en brailleleesregel van hun Windows 2016 64-bits server nodig hebben, kunnen nu versie 17 van de Enterprise-editie van SuperNova gebruiken. Nieuwe instellingen in de SuperNova Enterprise Configuration Tool stroomlijnen ook de installatie en doorlopende ondersteuning voor netwerkbeheerders.
 • SuperNova meldingen – Het bedieningspaneel van SuperNova heeft nu een nieuwe meldingsfunctie zodat u als eerste op de hoogte bent van eventuele veranderingen die voor u van invloed zouden kunnen zijn

Verder…

 • Nieuwe instelling om een ​​korte vertraging toe te voegen aan de aankondiging van ‘Lees tekst onder muis’. Ga naar het Spraak-menu> Algemene mededelingen om de gewenste pauzelengte te selecteren.
 • Nieuwe instelling om spaties uit te schakelen die worden aangekondigd. Ga naar het spraakmenu> Teken-echo om te configureren.
 • Het installatieprogramma van SuperNova 17 heeft nu grotere tekstinstructies die bij de audio-instructies worden gevoegd, zodat de installatie volledig toegankelijk is voor alle zichtvereisten.
 • De Boeklezer bevat nu opties om de audiosnelheid van alleen audio-boeken te regelen.
 • In Microsoft Excel 2013 en 2016 presteren de spraakaankondigingen bij het gebruik van de standaard navigatietoetsen van Windows in de bewerkingsgebieden van Excel nu zoals verwacht.

LET OP: SuperNova 16 is niet langer in actieve ontwikkeling en er zullen geen updates meer worden uitgebracht.


De Spring Creators Update voor Windows 10

We zijn blij om u gerust te stellen dat we geen problemen verwachten met SuperNova met de aankomende Spring Creators Update (ook bekend als Redstone 4) van Microsoft voor Windows 10.

We hebben zowel de huidige versie 16.06 als de komende 17 getest en alle functies werken zoals verwacht.

Succesvolle tests waren onder andere:
• Ondersteuning voor meerdere monitors
• USB-versie
• Connect & View (beide met camera en presentatiescherm via VNC)
• Aanraakschermbewegingen & schermtoetsenbord
• True Fonts
• Office 2016

Wij zullen nauw blijven samenwerken met Microsoft en de situatie volgen voorafgaand aan hun definitieve release.

OPMERKING: Gebruikers met SuperNova 16.05 of ouder kunnen updaten naar 16.06 via Help > Controleer Updates… >


Nieuwe versie van de EasyReader-app

Dolphin heeft versie 2 vrijgegeven van de succesvolle en populaire GRATIS lees-app voor iOS en Android, en hij is nu beschikbaar om te downloaden.

In Versie 2 zitten een aantal grote verbeteringen wat de leeservaring betreft.  In zowel audio & tekst-alleen boeken. Navigatiehulpmiddelen zijn gebruiksvriendelijker, zodat u uw boek op een voor u passende manier kunt verplaatsen.

Start, stop en beweeg gemakkelijker door grotere spelen, pauze, volgende en vorige knoppen die beter zijn voor je ogen en je handen.

Een gloednieuwe navigatiebalk laat u de titel sneller doorkomen. Verbeterde koppen en zoeklijsten toevoegen aan de verbeteringen. Bladwijzers toevoegen en bewerken is nu meer intuïtief.

2 nieuwe bibliotheken komen bij de EasyReader-familie: NBH Hamburg (Duitsland) en CBB (Nederland).

Er zijn ook verschillende oplossingen en verbeteringen toegevoegd, waaronder verbeterde ondersteuning voor Arabische tekst uit Bookshare.

Probeer het vandaag nog GRATIS!

Klik hier voor meer informatie over Easy Reader